Onde-onde
Onde-onde makanan tradisional Indonesia, beza dengan onde-onde malaysia terletak pada intinye.
Onde-onde buatan indonesia, intinye kacang hijau yang dikukus dan di blend halus.
Dibawah sy share resepi onde-onde yg sy dapat daripada my friend -Sulis Tania (thanks mom for the resepi)
Dibawah sy share resepi onde-onde yg sy dapat daripada my friend -Sulis Tania (thanks mom for the resepi)
RESEPI ONDE-ONDE (By mdm Sulis)
Bahan :
Kulit : 250 gm tepung pulut
2 sdm tepung tapioka
1- 1,5 cawan santan hangat
1/2 sdt garam
Bijan secukupnya, asingkan
Cara buat :
Campur semua bahan sampai boleh di bulatkan (bijan x dicampur )
Inti : 150 gm kacang hijau kupas, rendam 1 jam kemudian kukus
100 gm gula castor (gula pasir yg diblend sampai halus)
1/4 sdt garam
cara buat :
kacang hijau kukus di blend sampai halus
masukkan kan gula dan garam
buat bulatan kecil2... (untuk inti onde-onde)
ambil doh kulit, isikan dengan inti kacang hijau, bulatkan
gulingkan diatas bijan , sisihkan
goreng dengan minyak banyak, api sedang
hidang kan....
senang nak buat.... try laaah..
0 komentar:
Posting Komentar